Zoeken in deze blog

donderdag 4 juli 2013

Citroentaart

Lekkere frisse citroentaart. Voor de rest: geen commentaar, sssssst en geniet vooral!



Ingrediënten:

de citroencrème:

- 1 à 1,5 kg citroenen
- 50 g poeder voor vanillepudding
- 4 eieren
- 5 dl room (voor slagroom)
- 3 gelatineblaadjes
- 100 g suiker voor ruban en 300 gr voor de citroencrème

de taartbodem:
- 1 vel kruimeldeeg (kant en klaar)
- 1 klontje boter
- 1 lepeltje bloem
- 100 gr fondant chocolade

het eiwitschuim:
- 100 g eiwitten
- 200 g suiker

Bereidingswijze:

de citroencrème:

Snij de citroenen in twee en pers ze uit. Ga door tot je 0,5 l citroensap verzameld hebt.

Schenk het citroensap in een kleine pot en breng het aan de kook op een matig vuur.

Weeg de juiste hoeveelheid suiker en giet dit bij het citroensap. Laat het mengsel even koken en roer met een garde.

Scheid de eieren. Doe de dooiers in één schaal en bewaar de eiwitten in een tweede schaal.

Neem een mengschaal en doe er de dooiers in en klop ze los. Voeg daarna de suiker toe en klop dit met een garde tot een ruban.

Voeg er het puddingpoeder aan toe en klop opnieuw met de garde tot het poeder is opgelost.

Schenk een deel van het warme citroensap met suiker bij het eigeelmengsel. Roer met een garde.

Schenk nu de inhoud van de mengschaal terug in de pot met (de rest van) het citroensap met suiker. Breng dit op een zacht vuur aan de kook terwijl je blijft roeren met de garde. Laat dit mengsel indikken tot een smeuïge crème.

Neem een ruime mengkom en giet het warme citroenmengsel erin. Laat de citroencrème in de koelkast afkoelen.

Week de gelatine in een schaaltje koud water.

Schep een paar eetlepels van de afgekoelde citroencrème in een potje. Verwarm het potje op een zacht vuur. Voeg er de uitgeknepen blaadjes gelatine aan toe en roer tot ze opgelost zijn.

Giet dit mengsel van warme citroencrème en gelatine bij de koude citroencrème en roer met een spatel.

Schenk de room in een mengkom. Klop de room lobbig en spatel de hele hoeveelheid onder de citroencrème.

Stort de vulling uit in de (afgekoelde) taartbodem. Laat de taart opstijven in de koelkast.

de taartbodem:

Leg een vel bakpapier bovenop het deeg en giet er de baklinzen of gedroogde bonen in.

Bak de taartbodem ‘blind’ gedurende 30 tot 35 minuten op 180°C.

Verwijder alle baklinzen en laat de taartbodem afkoelen.

Smelt een klein beetje donkere chocolade en smeer de taartbodem in met een dun laagje. Zo voorkom je dat de citroencrème snel in het koekje dringt.

het eiwitschuim:

Wanneer de taart zo goed als afgekoeld is, kan je het zoete eiwitschuim bereiden dat bovenop de taart komt.

Terug naar de eiwitten die je apart hield. Weeg de juiste hoeveelheid af.

Doe het eiwit in een kleine kookpot en voeg de afgewogen suiker toe.

Verwarm dit op een zeer zacht vuur en blijf roeren met de garde tot de suiker opgelost is. Je krijgt een licht schuimende witte massa die heel gemakkelijk kan aanbranden. Dus blijf erbij en blijf roeren!

Giet het schuimige eiwitmengsel in de kom van je keukenmachine en klop het eiwit op met matige snelheid. Blijf doorgaan tot het zoete eiwitschuim volledig is afgekoeld.

Spatel het schuim in lobbige pieken over de afgekoelde citroenkaart. Gebruik hiervoor een spatel of pannenlikker.

Geef het eiwitschuim een goudbruin toplaagje door er heel kort met een gasbrandertje overheen te zweven of ze kort onder de grill te zetten.



En nu.... proeven maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

volrecepten.nl

Topblogs