Zoeken in deze blog

maandag 30 december 2013

Witloof in hesp met kaassaus

Niks lekkerder dan zo'n winterse ovenschotel! Deze keer maakte ik de klassieker onder klassiekers, witloofrolletjes in hesp met een kaassausje!

Ingrediënten (voor 3 personen):

- 6 witloofstronkjes (2 per persoon)
- 6 sneden hesp/ham
- peper, zout, muskaatnoot, en suiker
- bloem, boter, melk voor de belhamel
- gemalen kaas naar keuze
- citroen

Aan de slag:

Beginnen doen we met het stoven van de stronken witloof! Laat een klontje boter in een ruime kom smelten. Voeg daarna de stronkjes witloof toe en stoof goed aan. Als het witloof bijna gaar is doe ik er een beetje suiker op, zodat het nog wat extra kan karameliseren. Dit is uiteraard een persoonlijke keuze! Vervolgens doe ik er een klein beetje citroen op om het geheel te verfrissen. Als het witloof gaar is, zetten we dit aan de kant zodat het kan afkoelen.

Daarna beginnen we aan de kaassaus! Laat opnieuw een klontje boter in een pan smelten. Voeg vervolgens bloem toe. Eenmaal de bloem goed is opgenomen door de boter, laten we deze even bakken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Als laatste voegen we de melk toe. Roer goed zodat je zeker geen  klonters krijgt en de pan niet aanbrand. Breng dit geheel aan de kook en laat enkele seconden goed doorkoken. Haal vervolgens de pan van het vuur en breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot. Werk de saus af met de gemalen kaas. Laat nog wat kaas over om de schotel af te werken.

Ten slotte kunnen we het gerecht afwerken. Neem een ovenschaal en boter deze goed in. Dit voorkomt het kleven van de rolletjes aan de bodem. Maak vervolgens de witloofrolletjes zoals op de foto en schik deze in de schotel. Daarna gieten we de saus in de ovenschaal tot 1 cm van de rand.

Afwerken doen we met de overschot van de gemalen kaas!

Zet de schotel op een koele plaats zodat deze goed kan afkoelen alvorens hem in de koelkast te plaatsen. Eet je liever onmiddellijk van dit heerlijk gerecht dan is afkoelen niet nodig. Warm een over voor op 180° en plaats de schotel gedurende 45min in de oven (als hij volledig afgekoeld is). Zet de laatste 5min de grill op zodat je een krokant laagje krijgt.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

volrecepten.nl

Topblogs