Zoeken in deze blog

zondag 10 november 2013

Vol-au-vent

Beste iedereen,
het is weeral een tijdje geleden dat ik nog eens een gerechtje postte! Bij deze, zo gezegd, zo gedaan! Wie lust er nu geen vol-au-vent???? Niemand toch!! Vandaar deze "vlugge" versie van vol-au-vent! Deze hoeveelheden zijn voor ongeveer 5 personen!

Ingrediënten:

Voor de kippenbouillon:

- 3 kippenborsten
- 3L kippenbouillon
- 1 prei
- 1 selder
- 1 wortel
- 1 ui
- peper en zout

Voor de saus:

- boter
- bloem
- room
- peterselie
- peper en zout

Voor de afwerking:

- 500 gr gehakt
- 1 bakje champignons
- bladerdeeggebakjes

Bereidingswijze:

Voor deze vlugge vol-au-vent beginnen we met de bouillon. Neem ongeveer 3 liter water (hangt af van hoe groot de kookpot is en hoeveel je wil maken uiteraard) en voeg hierbij de prei, selder, wortel, ui en 3 kippenbouillonblokjes. Breng het geheel aan de kook en laat gerust een uurtje licht pruttelen op een zacht vuurtje.  Kruid eventueel al wat bij met peper en zout!

Ondertussen rollen we de balletjes van het gehakt. Een vol-au-vent zonder balletjes, NO WAY! Nadat de balletjes gerold zijn, brengen we een kleine kookpot met water aan de kook. Van zodra het water kookt (zetten we het vuur op de kleinste stand), doen we al onze balletjes in het kokende water en wachten tot deze boven komen drijven. Dit doen we om het vet uit de balletjes te halen en te voorkomen dat onze saus heel vettig wordt.

Nadat de balletjes ontvet zijn, beginnen we aan de champignons. We snijden de champigons en bakken deze kort aan.

Van zodra de balletjes en de champignons klaar zijn, zetten we deze aan de kant.

Vervolgens voegen we de kippenborsten bij onze bouillon (die nu al wat meer op smaak is). Deze moeten ongeveer 20 min op een licht vuurtje opstaan. 

Na 20 min nemen we de borsten uit de bouillon en verwijderen we ook alle groenten. Met de groenten zelf kunnen we niets meer doen, dus deze mogen weg!

Breng daarna de bouillon stevig aan de kook en laat nog een 10-tal minuten stevig inkoken. Om het in keukentermen te zeggen: we reduceren de bouillon, zodat deze nog krachtiger van smaak wordt.

Ondertussen kunnen we al beginnen aan onze saus. Neem eenzelfde hoeveelheid boter en bloem, zodat je een roux krijgt. Smelt de boter in een kookpot! Van zodra deze gesmolten is, voegen we de bloem toe en roeren goed met onze garde. Laat dit geheel even bakken (tot je een soort vers-gebakken-koekjesgeur krijgt). Voeg daarna wat kippenbouillon toe en blijf goed roeren zodat de pot niet aanbrand. Blijf bouillon toevoegen totdat je saus de gewenste dikte heeft en laat het geheel even doorkoken.

Vervolgens werken we het gerecht af. Kruid eerst de saus met peper en zout en voeg wat room toe. Vervolgens doen we de balletjes en champigons in de saus. Daarna snijden we de kip in stukken en voegen deze eveneens toe. Tot slot maken we het geheel volledig af met verse peterselie.

Opdienen doen we  (uiteraard) met een heerlijk bladerdeegkoekje. 

Deze vol-au-vent kan zowel met gekookte aardappels, puree, rijst, frietjes,...gegeten worden!!!

Smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

volrecepten.nl

Topblogs