Zoeken in deze blog

maandag 23 februari 2015

Croque madame muffin

Nog wat oud brood over en een eitje, dan kun je al handig aan de slag om een croque madame muffin te maken. Voor wie het hoort donderen in Keulen, een croque madame muffin is een nieuwe/moderne variant op de croque madame. Leuk om samen met de kids te maken (en te eten natuurlijk)!

Ingrediënten (voor 4 stuks):

- muffinvormen of andere bakvormen

- 12 sneden brood (hangt ervan af of het een klein of groot brood is, in dit geval was het een klein brood)
- 4 eieren
- 2 sneden ham
- boter
- bloem
- melk
- geraspte kaas
- peper, zout en nootmuskaat

Bereidingswijze:

We starten met het voorverwarmen van de oven op 180°.

Vervolgens nemen we de sneden brood en snijden de korsten ervan af. Daarna nemen we een deegrol (of een fles met water) en rollen de sneden redelijk plat.

We bedekken de bakvormen met de sneden brood, zodat de bodem volledig bedekt is en we een soort mandje krijgen.

Daarna nemen we de sneden ham en snijden deze in 2. We leggen in elke muffin 1/2 snede ham bovenop het brood.

Als je een simpele versie wil maken, kun je gewone sneden kaas gebruiken, maar hier werk ik met een kaassaus. Om de simpele reden dat dit veel lekkerder en smeuïger is om op te eten. Voor de kaassaus maken we eerst een roux. Hiervoor laten we een klontje boter smelten in een pan en voegen wat bloem toe, zodat dit een papje vormt. Laat dit even bakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg vervolgens melk toe en breng het geheel aan de kook. Eens de saus gekookt heeft, neemt men ze van het vuur en voegt men de kruiding toe naar eigen smaak (peper, zout en nootmuskaat). Vervolgens voegt men de geraspte kaas toe, zodat men een dikke saus krijgt.

Vervolgens doen we een beetje saus bovenop de ham. Zorg ervoor dat dit zeker niet te veel is, want anders zal de muffin overlopen en dit is niet de bedoeling.

Ten slotte, breken we een eitje bovenop de kaassaus. Bij grote eieren zal men een deel van het eiwit moeten wegdoen, wegens te veel. Uiteraard kan men dit eiwit  nog voor ander gebak gebruiken. Om het geheel af te maken strooien we nog wat geraspte kaas bovenop het ei.

Deze muffins kunnen voor (ongeveer) 15 minuten in de oven.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

volrecepten.nl

Topblogs