Barbeque tips
Nu de thermometer zo'n 28 graden aangeeft, is het tijd voor een overheerlijke barbeque maaltijd! Zelf heb ik spijtig genoeg geen barbeque in huis, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet graag eet! Integendeel, een barbeque met vrienden is het leukste wat er is! Binnenkort houden we dan ook onze jaarlijkse barbeque-avond met enkele oud-klasgenoten/vrienden van de Hogeschool-Universiteit Brussel. Ik kijk er elk jaar opnieuw naar uit en post er dan ook binnenkort een verslagje over. Maar alvorens we een dagje plezier beleven door gezellig bij te kletsen, geef ik graag op voorhand nog enkele barbecue-tips mee! Deze tips zijn geïnspireerd op de tips van barbeque-goeroe Peter De Clerq (zie foto). Voor de tips omtrent het barbeque-stel, het materiaal, het in brand steken van de barbeque, verwijs ik graag naar Peter (mannen kennen daar nu eenmaal meer van ;-) )!
Ook voor grote stukken
Ontdooi vlees in de koelkast
Sappig met korst
Perfecte brochette
Altijd ingeolied
Basisgrillolie
Overdrijf niet
Geen krullen
Gaar
Gebruik vet
Check de temperatuur
Ontsmettende citroen
Kruidige toets
Klemvaste vis
Kijk naar de rugvin
In een kolenblad
Kies voor aroma's
Alles in papillot
Verrassend kruidenmengsel
Originele stoofpot
Smaakvol terracotta
Zuiders aroma
Geur uit een potje
Asperges op stok
Paprika's pellen
Hou de ui samen
Ongepelde knoflook
Fruitige toets
Lekker brood
Wok!
Rooster groentjes
Fruitig dessert
Enkele tips omtrent vlees, vis, originaliteit en bijgerechtjes! Here we go!
Vlees
Een barbecue dient niet alleen om een worstje of brochette te roosteren. Je kan perfect grote stukken vlees op de barbecue gooien. Zorg dan wel dat er een stevige vork in de buurt is, of je dik stuk rundvlees eindigt gegarandeerd in het gazon.
Je kan ook roosteren met vlees uit de diepvries. Gooi het niet diepgevroren op de barbecue. Laat het ook niet ontdooien op het tafeltje naast de barbecue, in de blakende zon. Vlees moet rustig ontdooien in de koelkast.
Als je een stuk vlees aankleedt met een kruidenkorst, bijvoorbeeld van koriander en grof zeezout, dan behoudt het vlees al zijn sappen.
Brochettes kan je perfect zelf maken. Week de houten stokjes eerst een nacht in water. Zo verbranden ze niet en je vermijdt verkoolde uiteinden.
Een stuk vlees moet àltijd ingewreven zijn met olie of met een kruidenmarinade. Niet alleen voor de smaak, maar ook om het te beschermen tegen de hoge hitte van het vuur.
Basisgrillolie kan je makkelijk zelf maken. Meng een halve liter olijfolie met 100 gram Provençaalse kruiden en 50 gram vuurkruiden.
Een lekkere marinade is fantastisch. Maar overdrijf er niet mee. Want anders gaat de oorspronkelijke smaakt van het product dat je aan het bakken bent verloren. Bleke vleessoorten hebben meer kruiden en marinade nodig dan rood vlees.
Als je een kotelet of een entrecote bakt, maak dan altijd een klein sneetje in het vet. Zo voorkom je dat het opkrult.
Een stuk rundvlees is heerlijk als het nog rood is vanbinnen. Maar bij varkensvlees en kip is dat niet het geval. Dat moet altijd gaar gegeten worden. Snij eerst een klein stukje door, voor je alles naar de gasten brengt.
Als je Spaanse of Italiaanse ham tussen de boterham eet, gooi het vet dan niet weg. Je kan het gebruiken tijdens de barbecue. Steek het in brand en laat het vet smelten op het vlees dat je aan het roosteren bent. Het geeft een heerlijke extra smaak.
Wil je weten of je stuk rood vlees klaar is? Check dan de temperatuur binnenin met een kookthermometer. Saignant is het vlees tussen 45° en 50°. Als het vlees warmer heeft dan 70 graden, dan is het helemaal doorbakken.
Een halve citroen doet wonderen om je rooster tussen twee gerechten eventjes te ontsmetten. Zo voorkom je dat het vlees naar vis smaakt, en omgekeerd.
Vis
Kruidige toets
Wil je een speciale toets geven aan een stuk vis? Wikkel hem dan eens volledig in verse kruiden, of in geweekte venkeltakken. Met een grillklem hou je alles perfect bij elkaar.
Vis wil wel eens uit elkaar vallen bij het omdraaien. Gebruik daarvoor grillklemmen, dan blijft het stuk zalm perfect bij elkaar. Let erop dat je een goede klem loopt, met een veertje. Die met een klemmetje gaan heel snel kapot.
Als je een vis op zijn geheel bereidt, is het moeilijk te zien wanneer hij klaar is. Als je de rugvin eruit kan trekken, dan mogen de mensen aan tafel.
Veel kookboeken met barbecuerecepten geven de tip om een stuk vis in een bananenblad te draaien. Als je dat niet voorhanden hebt, kan je ook een kolenblad gebruiken.
Origineel
Aroma's zijn heel belangrijk bij het barbecueën. Probeer eens een vuurvast kommetje met wat wijn of een stevige pint in de kolen te zetten (bij een gesloten barbecue). Het maakt de gerechten extra sappig en geeft een ander aroma aan vlees of vis.
Niets zo makkelijk als een gerecht in papillot. Alles kan erin, van vis tot groentjes en aardappelen. Het brandt nooit aan en er gaan geen smaken en aroma's verloren. Je kan zelf een papillot maken met een stuk zilverpapier. Maar met die van het merk QBag zie je door een venstertje wanneer het klaar is.
Op zoek naar een verrassend kruidenmengsel? Dit is één van mijn favorieten: geraspte limoenschil, twee teentjes geplette knoflook, één theelepel gedroogde oregano, één theelepel mosterdpoeder, één theelepel chilipoeder, één eetlepel bruine suiker en één eetlepel zeezout. En schudden maar.
Een gesloten barbecue kan je als oven gebruiken. Wil je origineel voor de dag komen, maak dan eens een stoofpot in de barbecue. Weinig werk en genoeg voor iedereen.
Terracotta geeft een heerlijke smaak mee. Een terracottapot mag zo in de kolen staan. Of nog eenvoudiger: leg een stuk vlees tussen twee dakpannen, en zo in de kolen. Je zal versteld staan van de speciale smaak die je steak krijgt.
Gedroogde olijfpitten tussen de kolen zorgen voor een heerlijk zuiders aroma.
Wil je je gasten écht verrassen en een heerlijke geur aan tafel brengen? Serveer (bijvoorbeeld) twee sint-jacobsvruchten in een glazen potje met deksel. Doe er een brandend takje rozemarijn in en doe het dicht. De vlam gaat meteen uit en de rook zit vast in het potje. Als je tafelgast het bokaaltje opent, wordt hij verrast door een heerlijk aroma.
Bijgerechten
Gegrilde asperges zijn heerlijk op de barbecue. Probleem: ze zijn zo onhandig om te draaien. Als je twee brochettestukje door zes asperges steekt, dan kan je ze allemaal tegelijk draaien.
Paprika's pellen is een fluitje van een cent. Grill ze eerst tot ze helemaal zwart zien. Wikkel ze daarna in nat keukenpapier om de pel er af te stomen .
Als je een ui roostert, steek je best een houten tandenstoker in de ringen. Anders zal de ajuin helemaal uit elkaar vallen.
Knoflook hoef je niet te pellen tijdens het barbecueën. Rooster de hele bol, snij hem in twee en knijp de look eruit. Je zal meteen ook merken dat hij daardoor een zachtere smaak heeft gekregen.
Gooi nooit fruitschillen weg. Droog ze in de oven op ongeveer zestig graden en hou ze bij. Een gedroogde ananasschil tussen de kolen geeft een extra toets aan een stuk kip.
In plaats van een aardappel-in-de-schil kan je bij een barbecue perfect brood serveren. Sneetjes stokbrood maak je extra lekker als ze je wat kruidt en eventjes roostert.
Haal je wok eens uit tijdens de zomermaanden. Hij werkt perfect op de barbecue. Bijvoorbeeld om wat groentjes al zijgerecht klaar te maken.
Probeer zeker eens groenten te roosteren op de barbecue. Harde groenten kan je best eventjes blancheren, dat is kort koken, zodat ze binnenin lekker sappig blijven.
Natuurlijk dient een barbecue niet alleen voor vlees en vis. Geroosterde stukjes fruit zijn de perfecte afsluiter voor élke barbecue. Kies voor stevige vruchten zoals ananas, mango, appelen of peren.
Reacties
Een reactie posten