Zoete pompoen-vanille wafels
Enkele weken geleden heb ik me ingeschreven voor een wedstrijd van Libelle Lekker, namelijk "De beste foodblog van Vlaanderen 2015". In de eerste ronde moesten we een origineel recept bedenken met pompoen. Helaas kreeg ik vandaag het bericht dat ik niet geselecteerd ben voor de tweede ronde, maar ik wil jullie het recept toch niet onthouden. Dit was alvast mijn inzending!
Het is herfst en aan wat denken we dan vooral op culinair gebied…..
pompoen natuurlijk! Er bestaan verschillende soorten pompoenen, denk maar aan
de gewone oranje (soms wel reusachtige) pompoenen die ons vooral doen denken
aan Halloween. Daarnaast hebben we ook nog andere soorten, zoals de
butternut-variant. Dit is een pompoen in
de vorm van een peer met de smaak van boter en noten, zoals de naam al doet
vermoeden. Deze soort heeft ook een heel dunne schil, zodat het eigenlijk niet
echt nodig is om deze te schillen, maar in dit receptje gaan we dit wel doen,
omwille van de mooie kleur van het vruchtvlees. Pompoen kan men in allerlei
recepten verwerken. Denk maar aan pompoensoep of een salade van pompoen, maar
er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Een leuk idee, voor een vieruurtje,
zijn pompoen-vanille wafels. Helemaal niet moeilijk om te maken en misschien
nog een leuke manier om kinderen vertrouwt te maken met de smaak van pompoen.
Benodigdheden (voor een 40-tal wafeltjes):
-
400 g boter
-
100 g kristalsuiker
-
50 g honing
-
50 g vanillesuiker
-
500 g bloem (gewone bloem of
patisseriebloem)
-
1 eetlepel vanillepuddingpoeder
-
½ koffielepel bakpoeder of
bicarbonaat
-
1 vanillestok
-
6 eieren
-
1 snuifje zout
-
200 ml melk
-
1 butternut pompoen
Bereidingswijze:
We beginnen met het voorverwarmen van de oven op 180°.
Vervolgens starten we met het schillen en versnijden van de butternut
pompoen in kleine blokjes. Daarna bekleden we een bakplaat met bakpapier en
verspreiden de blokjes over deze bakplaat. Als de oven goed voorverwarmd is,
zetten we de pompoen-blokjes voor ongeveer 20 minuten in de oven. Na 20 minuten
zijn de blokjes gaar en zetten we ze aan de kant om af te koelen.
Daarna beginnen we aan het deeg voor onze wafels. Om goed te starten
zetten we alle ingrediënten klaar en wegen alles nauwkeurig af.
Als eerste stap, laten we de boter smelten op een zacht vuurtje.
Ondertussen kunnen we alle droge ingrediënten reeds mengen. We nemen de bloem,
het bakpoeder, het vanillepuddingpoeder, het zout, de suiker en de vanillesuiker
en mengen dit goed door elkaar met een klopper. Vervolgens doen we de honing en
een uitgeschraapte vanillestok door het droge mengsel. Daarna mengen we alle
natte ingrediënten onder geheel. Dit zijn 6 hele eieren, 200 ml melk en de
gesmolten boter. Hiervoor nemen we, voor het gemak, de mixer zodat we een
luchtig deeg krijgen. Alvorens de boter toe te voegen, mengen we alvast de
eieren en melk door het geheel. Eens deze goed opgenomen zijn, voegen we de
gesmolten boter in een straaltje eraan toe. Ondertussen blijven we mixen en
controleren op tijd of alle ingrediënten goed opgenomen worden. Als alles goed
gemengd is, mixen we nog een aantal minuten goed door.
Daarna voegen we de stukjes pompoen bij het deeg en storten alles uit
in een ruime kom. Deze kom plaatsten we gedurende een uurtje in de koelkast
zodat het deeg nog wat kan opstijven. We bedekken de kom met een stukje
plasticfolie zodat er geen velletje op het deeg komt.
Voor we beginnen bakken, halen we het deeg uit de koelkast. Vervolgens
zetten we ons wafelijzer op maximale stand en laten het goed heet worden.
Daarna kunnen we starten met bakken. Neem telkens een eetlepel deeg, zo heb je
elke keer gelijke wafels. De baktijd hangt af van het wafelijzer zelf. Bij
sommige ijzers zal dit sneller gaan dan bij andere. Op tijd controleren is de
boodschap!
Tip!
Naast de zoete variant van deze wafel, kunnen we ook een hartige
variant maken. Hierbij vervangen we de vanillestok, het vanillepuddingpoeder en
de vanillesuiker, kristalsuiker en honing door o.a. verschillende kruiden zoals
Provençaalse kruiden, rozemarijn. Dit zijn smaken die heel goed passen bij
pompoen. Natuurlijk moeten we dan ook iets meer zout toevoegen aan het deeg en
een beetje peper. In de plaats van de kruiden in het deeg te doen, kunnen we
deze ook al over de pompoen strooien alvorens hem in de oven te schuiven. Als
extraatje kunnen we ook pijnboompitten aan het deeg toevoegen. Deze geven ook
een heel lekker smaak en geven een krokante toets aan de wafel.
Reacties
Een reactie posten