Gyros (Grieks: γύρος, jíros) is een traditioneel Grieks (fastfood) gerecht bestaande uit aan een grote spies gegrild varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt enigszins op shoarma en het Mexicaanse taco al pastor. Alle drie zijn ze afgeleid van het Turkse döner kebabdat in de 19e eeuw is uitgevonden in Bursa.
Ingrediënten:
- 2 sneden varkensvlees
- 3 paprika's (kleur naar keuze, maar ik koos voor 3 verschillende)
- tomatenpuree
- tomatenblokjes in blik
- 1 ui
- peper en zout
- kippenkruiden
Bereidingswijze:
Starten doen we met het versnijden van het varkensvlees in fijne reepjes. Kruid onmiddellijk met peper, zout en kippenkruiden en zet aan de kant.
Vervolgens versnipperen we de uit en snijden de paprika ook in reepjes (zoals het vlees).
Daarna laten we een klontje boter smelten in een pan en stoven de ui, samen met wat tomatenpuree, aan. Als de ui zacht is, voegen we de paprika toe (deze hebben niet zo veel tijd nodig om gaar te worden en ze mogen zeker nog knapperig zijn).
Als de paprika goed aangebakken is, voegen we de tomatenblokjes toe en een klein scheutje water (naargelang hoe dik je de saus wil). Kruid dit geheel nog goed bij met kippenkruiden en laat een 10 min zachtjes sudderen.
Ten slotte voegen we de varkensreepjes toe en warmen alles nog eens goed op!
De rijst koken we zoals aangegeven volgens de verpakking!
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten